Hoofdkussens

Hoe kies je het juiste hoofdkussen?

We slapen bijna een derde van ons leven. De slaapkamer is een rustpunt in een druk bestaan. Het juiste hoofdkussen is daarbij essentieel voor een goede nachtrust. De keus van het soort hoofdkussen hangt af van je persoonlijke smaak en slaapgedrag.

Slaaphouding

Je slaaphouding is (mede-)bepalend voor de kussen-keuze. We kennen drie slaaphoudingen:

rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan is het een goed idee om een dunner en zachter hoofdkussen te nemen. Daardoor ligt je hoofd niet teveel naar voren. Het onderste deel van het kussen mag een extra verdikking hebben om de nek te ondersteunen.

kussens voor rugslapers

zijslaper

Voor een zijslaper, adviseren wij een dikker, steviger kussen. Dit ondersteunt de nek en overbrugt de ruimte tussen oor en schouder.

kussens voor zijslapers

buikslaper

Als je een buikslaper bent, dan bevelen we altijd een dun en (erg) zacht kussen aan. Hierdoor buigt de nek minder en vermindert de spierbelasting.

kussens voor buikslapers

Materiaal, vulling, karakter en eigenschappen van hoofdkussens

HoofdkussenMateriaalVullingKarakter
NatuurlijkDons en veren> 65% donszacht
NatuurlijkDons en veren> 65 - 85% donsmedium
NatuurlijkDons en veren> 90% donsstevig
SynthetischComforelHolle vezelbolletjeszacht
SynthetischLatexLatexstevig

Maat kussenslopen in Nederland

Kussenslopen zijn er in verschillende maten, maar in Nederland is de meest voorkomende maat voor kussenslopen 60 x 70 cm.

Hoofdkussens

Reiniging en onderhoud

Hoe vaak een hoofdkussen in de was moet, hangt af van de persoonlijke eigenschappen en gebruiken. Bijvoorbeeld: hoeveel transpireert iemand? En: hoe goed is de kamer geventileerd?

Hoofdkussens zouden vaker gewassen moeten worden dan dekbedden, want mensen transpireren vaker meer of sterker via het hoofd dan het lichaam.

Een donzen kussen zou één keer per jaar gewassen moeten worden. Houd daarbij rekening met donzen- en verenkussens. Deze kunnen beter niet in kleine wasmachines gewassen worden. Uiteindelijk is het het allerbest voor het kussen om het naar een gespecialiseerde wasserette of stomerij te brengen.

Schud het kussen na het reinigen op en laat het goed luchten/drogen in een droge ruimte, anders kan er een nare geur ontstaan.

Gebruik geen stofzuigers op donzen of synthetische kussens, dat kan de vezels lostrekken.

Vervanging

Over het algemeen adviseren wij onze klanten om een hoofdkussen binnen 2 tot 5 jaar te vervangen. Uiteindelijk is dit ook afhankelijk van de kwaliteit van het kussen, de intensiteit van gebruik en de manier van reiniging.

hoofdkussens voor kinderen

Speciaal voor kinderen adviseren we meestal niet te dikke kussens voor een anatomisch juiste slaaphouding. Een goed voorbeeld van een dergelijk kussen is bijvoorbeeld het kussen 'Mijn eerste kussen' van het merk Silvana. Het is gemaakt van materiaal dat niet alleen lekker zacht, maar ook anti-allergisch is. De hoes en binnenhoes met vulmateriaal zijn apart wasbaar voor optimale hygiëne. En, misschien wel het belangrijkst: het kind kan dwars door het kussen heen ademhalen door het 3D weefsel met binnenhoes van 100% katoen.

Kom je er niet uit?

Je bent uiteraard te allen tijde welkom in onze winkels waar we je nog verder van advies kunnen voorzien.