Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Maatadvies Bepaal jouw colbert- of pakmaat

Leo, Content creator herenmode

Wil jij indruk maken met een goedzittend kostuum? Lees hier onze tips om de juiste maat te vinden!

De ideale maat

Er zijn enkele voorwaarden aan een goed pak. Het is belangrijk dat het gemakkelijk dicht gaat en dat de colbert op de rug glad is. Let er ook op dat er een vuist tussen je borst en vest past. Komen de mouwen tot net boven de pols? Dan zit hij goed! De broek heb je liever wat strakker. Kies wel één die nét los genoeg zit zodat je nog steeds je handen gemakkelijk in je zakken kunt steken.

De meeste kostuums hebben een maataanduiding gebasseerd op de standaard confectiematen. Elk merk gebruikt wel een eigen maattabel die je helpt om voor jouw afmetingen de juiste maat te vinden. Belangrijke afmetingen die je nodig hebt zijn ruglengte, taille, borstomvang, heup-en schouderbreedte.

Schouderbreedte en ruglengte

Om de schouderbreedte te bepalen, meet je de afstand van schouderpunt tot schouderpunt. Dit kan je doen aan de bovenkant van de rug of borst. De achterkant van je colbert is perfect als dit de lengte tussen je bovenste ruggenwervel en de onderkant van je billen is. De bovenste ruggenwervel is de plaats waar de kraag van je colbert zit.

schouderbreedte maten meten heren advies
ruglengte maten meten heren advies

Borstomvang en hoge taille

Om de afmeting van je borstomvang te bepalen, moet je de de omtrek van het breedste deel meten. Om het breedste punt te vinden begin je te meten op de plaats net onder je oksels. De taille kan je dan weer opmeten op de plaats waar je buik het smalste is. Dit is net boven de navel. Het is belangrijk dat je uitademt en ontspannen bent.

borstomvang pakmaat meten heren advies
taille pakmaat meten heren advies

Broekmaat van het pak

Bij het zoeken van een broek is het belangrijk dat je de binnenbeenlengte weet. Dit is de afstand van je lies tot net onder de enkel.

Wil je het nog gedetailleerder? Meet dan ook de heup-en taillebreedte. De taillebreedte is de omtrek van je lichaam op de plaats waar je een riem zou dragen. De heupbreedte kan je vinden door de je heupen op de breedste plek van je lichaam te meten. Dit is tussen je lies en je taille.

pantalon maten meten heren advies
broek kostuum maten meten advies

Herenmaten Meer maatadvies

Ontdek ook hoe je jouw juiste broek-, jeans- en overhemdmaat bepaalt Lees meer