Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Advies Alles over bedtextiel

Geschreven door

Ingrid, Content creator lifestyle

We slapen bijna een derde van ons leven. Daarom is het belangrijk om bewuste keuzes te maken wat betreft het bedtextiel. Lees hier alles over de verschillende maten en materialen voor een goede nachtrust.

Meten is weten

Je matras is de basis voor de maat van het dekbed dat je kiest. De meestvoorkomende matrasmaten zijn 1-persoons, 2-persoons, lits-jumeaux en lits-jumeaux XL. Over het algemeen geldt dat het dekbed 20 centimeter langer en breder is dan het matras zelf.

Maatwijzer

Bed Maat matras in cm Maat dekbed in cm
1-persoons tot 100 x 200 140 x 200/220
2-persoons 140 x 200 200 x 200/220
Lits-jumeaux 160/180 x 200 240 x 200/220
Lits-jumeaux XL 200 x 200 260 x 220/240

(Dek)bed geheimen

Bij de aankoop van een nieuw dekbed heb je de keuze tussen verschillende materiaalsoorten, waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen natuurlijke materialen zoals dons en veren en synthetische materialen zoals fiberfill en hollofill.

Natuurlijke materialen hebben als voordeel dat ze beter ventileren, waardoor je 's nachts minder transpireert. Mocht je last hebben van allergieën, dan is een synthetisch dekbed een goede optie.

Tip: leg een molton onder je hoeslaken om het transpiratievocht beter op te laten nemen.

Dekbedovertrek materialen

Bij de aankoop van een dekbedovertrek is het materiaal van groot belang. De meeste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen, katoen perkal of katoen satijn. Katoen is een fijne stof om onder te slapen, het ademt en is absorberend.

Bij katoen perkal ligt de thread count hoger dan bij gewoon katoen, wat de stof zachter en soepeler maakt. Katoen satijn is de meest luxe stof voor op bed. Het is 100% katoen, maar dan met een satijnweving. Deze weving geeft de stof een subtiele glans en ook de kleuren blijven langer mooi.

Kussens kiezen

Voordat je het ideale hoofdkussen kunt kiezen, is het handig om te bepalen wat voor type slaper je bent. Een buikslaper heeft namelijk een plat en zacht kussen nodig, terwijl een zijslaper beter een hoger en steviger kussen kan nemen. Bij een rugslaper kan de ideale dikte van het hoofdkussen nog eens verschillen, dit is namelijk afhankelijk van de kromming van de rug en natuurlijk de persoonlijke voorkeur.

Materialen en eigenschappen van hoofdkussens

Hoofdkussen Materiaal Vulling Karakter
Natuurlijk Dons en veren > 65% dons zacht
Natuurlijk Dons en veren > 65 - 85% dons medium
Natuurlijk Dons en veren > 90% dons stevig
Synthetisch Comforel Holle vezelbolletjes zacht
Synthetisch Latex Latex stevig

Ontdek meer Slaapkamerinspiratie

Van inspirerende woonstijlen tot het beste interieuradvies en mooie accessoires Lees meer