Winkels & Openingstijden
Klantenservice

De Toekomst is Groen Redden van de bij

Onze bijzondere bij

Alle dieren en insecten zijn belangrijk, maar voor de Bijenkorf staat de bij centraal. Behalve hun productie van lekkere honing, hebben ze ook een belangrijke bijdrage voor de aarde. Door het verspreiden van stuifmeel zorgen honingbijen, wilde bijen en hommels ervoor dat we kunnen genieten van groenten en fruit, maar ook van bijvoorbeeld mosterd en zonnebloemolie. Bijen zorgen namelijk niet alleen voor een gezond leefmilieu en biodiversiteit, maar ook voor onze voedingswaren. 1/3 van elke hap die wij eten, hebben we te danken aan de bij.

Klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen en oprukkende verstedelijking gooit echter roet in het eten. Het gaat niet goed met de bij: in België is meer dan de helft van de bijensoorten op het grondgebied bedreigd. Daarom werkt de Bijenkorf continu aan nieuwe initiatieven om de bij te beschermen. Ons doel is om een bijdrage te leveren zodat de bij van de rode lijst van bedreigde diersoorten verdwijnt.

Lees hier meer over ons beleid wat betreft het redden van de bij.

Wat we doen voor de bij

Samen met het platform The Pollinators zetten we ons in voor de bij en andere bestuivers. Dat doen we op allerlei verschillende manieren. Zo ontvangt elke klant in de week van 22 april een gratis zakje biologisch zaadmengsel bij een online bestellig - zolang de voorraad strekt. Op die manier geven we de leefomgeving van de bij een welverdiende boost.

Verder doen we in Nederland allerlei initiatieven als het beschikbaar stellen van lespakketten aan basisscholen en het plaatsen van bijenkasten op daken van onze winkels. Ook geven we binnen ons assortiment de voorkeur aan producten van materialen waar minder of geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen, zoals biologisch katoen

Lees hier meer over onze activiteiten om de bij te redden.

Wat jij kunt doen voor de bij

  • Werk aan de leefomgeving van de bij door bloemen in je tuin of op je balkon te zaaien met biologische bloemzaadjes
  • Koop of maak een bijenhotel en plaats die in je tuin, zodat wilde bijen daar een nestje in kunnen maken
  • Koop alleen gecertificeerd biologisch katoen, zodat er zeker geen schadelijke bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen
  • Geef bij-les! Download hier het lesmateriaal en het werkblad en voer samen met je (buur)kinderen leuke én leerzame opdrachten uit.

De Toekomst is Groen Onze duurzame initiatieven

Wil je weten wat de Bijenkorf nog meer doet op het gebied van duurzaamheid of wil je graag een kijkje nemen in ons duurzame assortiment?