COSMETICA: How to foundation aanbrengen

Vraag tien willekeurige vrouwen naar hun top 3 make-up musthaves en de kans is groot dat foundation hier bijna altijd in voor komt. Niet zo gek: foundation egaliseert, verdoezelt, corrigeert en verfrist. Maar het aanbrengen ervan? Dat vergt wat kennis en oefening. In dit artikel lees en zie je hoe je foundation het mooist aanbrengt.

Vloeibaar, compact of stick?

Of je nu kiest voor foundation in een pompflacon, in een stick of een doosje: over het algemeen kun je met iedere foundation dezelfde dekking bereiken. De dekking wordt grotendeels bepaald door het aantal lagen dat je aanbrengt. Wel is het zo dat bijvoorbeeld een poederfoundation wat transparanter is dan een foundation in stickvorm – die soms erg dekkend kan zijn. Voor het mooiste, meest natuurlijke effect werk je in dunne laagjes. Begin met een dun laagje foundation en bouw de dekking laag voor laag op totdat je tevreden bent met het dekkingsresultaat.

Of je kiest voor een vloeibare foundation, een compact foundation of een foundationstick is persoonlijk; het is net wat je prettiger vindt werken. Twijfel je wat goed is voor jouw huidtype? Een kleine vuistregel bij het selecteren van een foundation voor jouw huidtype is dat een poederfoundation het meest ideaal is voor de vettere huid en een vloeibare of compact foundation geschikter is voor de normale tot droge huid. Toch is iedere foundation qua textuur anders. Zo kan een vloeibare foundation van merk X prima voor de vette huid, omdat dit merk heeft gekozen voor een lichte substantie. Het is een kwestie van testen en uitproberen om te achterhalen wat jouw ideale foundation is.

Kwast, vingers of sponsje?

Bij het kiezen van je tool om foundation aan te brengen, geldt wederom: het is een kwestie van voorkeur. Met de vingers kun je het snelst werken, terwijl je met een sponsje preciezer te werk kunt gaan. En een kwast? Die is er weer in verschillende varianten. Zo heb je een platte foundationkwast die je met strijkende bewegingen kunt gebruiken, maar ook kunt deppen. Door te strijken wordt het effect iets transparanter dan wanneer je de foundation in de huid dept met de kwast. Een andere kwasten om foundation mee aan te brengen, is die met een schuine vorm. Hierdoor kan een grotere hoeveelheid foundation worden opgenomen en versmelt deze perfect met de huid. De taps toelopende en licht ovaalvormige foundationkwast is geschikt voor alle vloeibare foundations en garandeert een gecontroleerde applicatie. Houd deze kwast in horizontale richting vast en blendt de make-up tot er een natuurlijke gloed ontstaat.

7x foundationtips

  1. Bereid de huid voor met een primer. Een goede primer maakt de huid glad doordat fijne lijntjes tot in precisie worden opgevuld. Door een primer te gebruiken, blijft je foundation bovendien langer zitten gedurende de dag.
  2. Ga je shoppen voor een nieuwe foundation? Neem de tijd voor het vinden van de juiste kleur. Test de foundation op de kaaklijn en ga er even mee naar buiten. Daglicht is vele malen betrouwbaarder dan het felle en onnatuurlijke licht in winkels. Je hebt de juiste kleur foundation te pakken als de kleur in de huid verdwijnt en niet op de huid blijft liggen.
  3. Werk foundation uit van binnen naar buiten. Begin in het midden van het voorhoofd, de neus en op de wangen en strijk, smeer of dep de foundation uit richting de kaaklijn, haargrens en hals.
  4. Reinig je foundationkwast minstens één keer per week. Een kwast is een broedplaats voor bacteriën en daar word je huid niet blij van. Een teiltje met lauw water en wat zeep volstaat, maar je hebt ook speciale kwastenreinigers die je aanbrengt op een tissue en waarmee je je kwasten grondig ontsmet.
  5. Heb je een rijpere huid? Kies dan liever voor een matte foundation en laat de varianten met glimmertjes en glansdeeltjes staan. Shimmers benadrukken fijne lijntjes en rimpels.
  6. Je foundation na een jaar nog niet op? Vervang ‘m toch maar. De substantie en kwaliteit van een foundation gaan achteruit vanaf het moment dat je ‘m opent. Bij foundationsticks en compact foundations is dit effect nog sterker, omdat deze varianten in direct contact komen met je huid en/of een kwast. Het gevolg: bacteriën. Een pompflacon werkt het meest hygiënisch.
  7. Gebruik foundation eens op je oogleden of lippen. Op de oogleden werkt foundation neutraliserend zodat blauwe adertjes minder opvallen en op de lippen is het een perfecte base voor onder je lipstick. De kleur van je lipstick komt zo nog beter tot zijn recht en de kleur zal langer blijven zitten.

Volg de Bijenkorf ook op Snapchat via @Bijenkorfsnaps om op de hoogte te blijven van de laatste trends en tips op gebied van beauty.