Winkels & Openingstijden
Klantenservice
MaelaContent Creator Lifestyle & Cosmetica

Zo vind je de beste pan voor jou

Van koekenpannen met PFAS-vrije antiaanbaklaag tot nog in te branden gietijzeren pannen: er zijn zoveel opties dat het wel eens lastig kan zijn om de beste pan uit te kiezen. Als je op een aantal belangrijke eigenschappen zoals warmtebron, type pan en materiaal let, heb je 'm zo gevonden. Wij zetten deze eigenschappen mét duidelijke uitleg voor je op een rij. Ontdek hier alles over pannen en maak snel de beste keuze.

Type warmtebron

Of je met jouw pan de sterren van de hemel kookt, hangt niet alleen van je kookkunsten af, maar ook van de warmtebron waarop je gaat koken. Niet alle pannen zijn immers geschikt voor elke warmtebron. De meest bekende warmtebron is gas, waar je geen bijzondere kookpan voor nodig hebt. Wel zijn gietijzeren pannen uitermate geschikt voor koken op gas, gezien ze de warmte van de gasvlam goed verdelen en een gelijke temperatuur vasthoudt.

Hoewel gas alom bekend is, ruilen steeds meer huishoudens koken op gas in voor koken op inductie. Dankzij de elektromagnetische straling van een inductiekookplaat warmt de pan snel op, is deze energiezuinig in gebruik en heb je als kok maximale controle. Kijk in je zoektocht naar de beste pan voor inductie dus goed naar de productspecificaties, waarin bij de warmtebronnen staat aangegeven of de pan geschikt is voor inductie. Zo slaat jouw kookplaat niet onverwachts af.

Kook je elektrisch, dan heb je geen speciaal type pan nodig. Keramisch koken lijkt op elektrisch koken, maar heeft een vlakke glazen plaat die verwarmd wordt met een gloeispiraal of infraroodstraling. Gebruik je een pan waarmee je eerder op een gaskookplaat hebt gekookt? Let dan op of de bodem nog steeds vlak is. Licht vervormde pannen werken minder efficiënt op een elektrische kookplaat. Ook bij halogeen koken is dit van belang. Dat komt omdat hier ook gekookt wordt met een keramische kookplaat, die verwarmd wordt met een halogeen lamp.

Type pan

Met een kookpan en koekenpan in de keukenkast beschik je over een basisuitrusting in de keuken. Daarmee kan je voor de meeste gerechten uit de voeten. Afhankelijk van je favoriete bereidingswijzen, breid je jouw pannencollectie uit.

Een goede kok kiest de juiste pan per bereidingswijze. Je portie aardappelen of rijst kook je bijvoorbeeld in de welbekende kookpan: een hoge pan waarvan het deksel het vocht en de warmte in de pan houdt. Een koekenpan is dan weer een stuk lager, ondiep en voorzien is van een lange steel. Deze veelzijdige pan is geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld vlees, vis en groenten. Ook is een steelpan handig in je arsenaal. Deze is ideaal voor het koken van melk, eieren of het bereiden van sauzen.

Voor het bereiden van vlees, vis en stoofgerechten kan een braadpan wonderen verrichten. Dan braad je vlees, gevogelte, maar ook aardappelen en vis in een braadpan tot ze een krokante baklaag krijgen. Vervolgens laat je deze langzaam garen. Behalve met een braadpan kan je ook met braadsledes en tajines lekkere stoofgerechten bereiden.

Houd je van roerbakken en de Aziatische keuken, dan bereid je de lekkerste gerechten in een wokpan. Deze relatief grote pan heeft een hogere rand dan een reguliere koekenpan en is bol van vorm. Ook bevat deze een lange steel om de groenten goed te kunnen husselen. Wokken kan in principe op elke warmtebron, maar gas is het meest geschikt doordat de gasvlam de warmte geleidelijk verdeelt.

Behoort soep tot jouw lievelingskostje, dan verdient een goede soeppan een plekje in jouw keukenkast. Het voordeel van dit type pan is dat je er ook grote porties in kunt bereiden. Dankzij het deksel en de grootte krijgen de groenten de ruimte om hun smaak in de soep te laten trekken.

Naast de bovengenoemde pannen vind je bij de Bijenkorf ook een selectie aan speciale pannen. Denk bijvoorbeeld eens aan een oer-Hollandse pannenkoekenpan, een feestelijke fonduepan of een energiezuinig slowcooker.

Materiaal

Van elk type pan zijn er exemplaren te vinden in verschillende soorten materialen. De meeste pannen zijn gemaakt van aluminium, gietijzer of RVS. Welk materiaal je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van wat je wilt bereiden en het gemak waarmee je de pan wilt kunnen onderhouden.

Waarom een gietijzeren pan een musthave is voor elke keuken? Ze worden gloeiend heet en kunnen de warmte dankzij hun sterke en zware eigenschappen lang vasthouden, waardoor ze meestal ovenbestendig zijn. Let er bij de aankoop van jouw gietijzeren pan wel op of de pan van onbewerkt gietijzer of van geëmailleerd gietijzer is. Onbewerkt gietijzer dient voor gebruik immers ingebrand te worden.

Aluminium pannen zijn aanzienlijk lichter dan gietijzeren of roestvrijstalen pannen en hebben een snellere warmtegeleiding. Deze pannen zijn meestal voorzien van een antiaanbaklaag of keramische laag. Bij het gebruik op een gasfornuis, zijn ze echter vatbaar voor vervorming. Ook hierbij bestaat er een verschil tussen onbewerkt aluminium en geanodiseerd (gehard) aluminium, waarbij de laatste een stuk langer meegaat.

De meeste kookpannen zijn gemaakt van roestvrij staal, oftwel RVS, waarbij een aluminiumlaag op de bodem zorgt voor een goede warmtegeleiding. Hierdoor zijn pannen van deze materiaalsoort geschikt voor koken op inductie. Pannen van RVS zijn populair omdat ze ijzersterk, makkelijk in gebruik én onderhoud zijn. Daarom vind je ook koekenpannen, hapjespannen en grillpannen van deze materiaalsoort.

MateriaalAluminiumGietijzerRVS
GewichtLichtZwaarZwaar
Duurzamer materiaalNeeJaJa
OpwarmenSnelTraagTraag
OvenbestendigMeestalJaMeestal
Kras -en zuurbestendigJa, indien geanodiseerd aluminiumJa, indien geëmailleerd Ja
OnderhoudMiddelMiddelLaag
Houdt warmte vastGemiddeldLangLang
InbrandenNeeJa, indien onbewerkt gietijzerJa, indien zonder antiaanbaklaag

Pannen met antiaanbak laag

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor PFOA én PFAS vrije pannen als alternatief op het veel voorkomende teflon. Deze hebben een natuurlijk gevormde antiaanbaklaag, een keramische antiaanbaklaag of helemaal geen aanbaklaag. Van deze PFAS vrije pannen weet je zeker dat ze veilig zijn voor jou en het milieu en er nooit schadelijke stoffen vrij kunnen komen.

Je groenten of aardappelen makkelijk en ongeschonden uit de pan laten glijden? Het kan als je een (koeken)pan met antiaanbaklaag gebruikt. Deze is in veel gevallen wenselijk bij het bereiden van bijvoorbeeld eieren, aardappelen, gepaneerd vlees en vis. Bovendien hoef je met dit type pan minder vetstof te gebruiken en is deze na gebruik weer in no-time schoon. De Bijenkorf heeft een ruim assortiment aan pannen met anti-aanbaklaag in keramiek, emaille en aardewerk. Wil je je vis of vlees echter dichtschroeien, dan gebruik je beter een pan zonder antiaanbaklaag. Deze pannen zijn immers tegen hoge temperaturen bestand.

Er bestaan verschillende soorten anti-aanbaklagen. Een standaard antiaanbaklaag is de kunststof PFTE, oftewel teflon, dat ervoor zorgt dat de inhoud van de pan niet aan de pan gaat kleven. Ook bestaan er pannen met een 'coating' oftewel antiaanbaklaag van keramiek. Dankzij deze coating is de pan goed bestand tegen hogere temperaturen. Let bij dit type pan wel op dat je deze goed gebruikt en onderhoudt: dit doe je door op een lagere temperatuur te koken en de pan met de hand schoon te maken, zonder te schrobben. Een emaille anti-aanbaklaag vind je in sommige gietijzeren pannen. Deze hoef je niet van te voren in te branden.

Pannen van de beste merken

Ben je eruit welke pan je wilt aanschaffen en kies jij het liefst voor kwaliteit? Bij de Bijenkorf vind je de beste pannen van goede en betrouwbare merken. Binnen het hoogste segment bieden merken als Staub, Demeyere en Le Creuset hoogwaardige exemplaren als koekenpannen, braadpannen en pannensets. Ook merken als WMF, De Buyer, Scanpan, BK en Combekk bieden pannen van de beste kwaliteit.