Type warmtebron
Of je met jouw pan de sterren van de hemel kookt, hangt niet alleen van je kookkunsten af, maar ook van de warmtebron waarop je gaat koken. Niet alle pannen zijn immers geschikt voor elke warmtebron. De meest bekende warmtebron is gas, waar je geen bijzondere kookpan voor nodig hebt. Wel zijn gietijzeren pannen uitermate geschikt voor koken op gas, gezien ze de warmte van de gasvlam goed verdelen en een gelijke temperatuur vasthoudt.
Hoewel gas alom bekend is, ruilen steeds meer huishoudens koken op gas in voor koken op inductie. Dankzij de elektromagnetische straling van een inductiekookplaat warmt de pan snel op, is deze energiezuinig in gebruik en heb je als kok maximale controle. Kijk in je zoektocht naar de beste pan voor inductie dus goed naar de productspecificaties, waarin bij de warmtebronnen staat aangegeven of de pan geschikt is voor inductie. Zo slaat jouw kookplaat niet onverwachts af.
Kook je elektrisch, dan heb je geen speciaal type pan nodig. Keramisch koken lijkt op elektrisch koken, maar heeft een vlakke glazen plaat die verwarmd wordt met een gloeispiraal of infraroodstraling. Gebruik je een pan waarmee je eerder op een gaskookplaat hebt gekookt? Let dan op of de bodem nog steeds vlak is. Licht vervormde pannen werken minder efficiënt op een elektrische kookplaat. Ook bij halogeen koken is dit van belang. Dat komt omdat hier ook gekookt wordt met een keramische kookplaat, die verwarmd wordt met een halogeen lamp.