Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Advies De juiste pan per bereidingswijze

Magali, Content creator mode & lifestyle

Koken, braden, wokken, smoren, grillen, stoven en ga zo nog maar even door. Er zijn oneindig veel kooktechnieken die op hun beurt allemaal een eigen pan hebben voor het lekkerste resultaat. Ontdek hier welke pan je het beste kunt gebruiken voor jouw favoriete gerecht en kook de sterren van de hemel.

Bakken en grillen

Bakken is de meest eenvoudige en snelle kooktechniek en doe je in een koekenpan. Let bij kiezen van de juiste koekenpan op het materiaal van de pan. Een aluminium pan met antiaanbaklaag is geschikt voor het bakken van magere vissoorten, gevogelte en andere eiwitrijke producten. Een gietijzeren pan wordt én blijft ontzettend heet en is met name geschikt voor het bakken van vette vissoorten zoals zalm, maar ook voor het bakken van rund- en varkensvlees.

Het grillen van groenten, vlees of vis geeft een unieke smaak. De karakteristieke grillstrepen bereik je echter nog niet zo gemakkelijk, hiervoor heb je een grillpan van hoge kwaliteit nodig. Kies voor een aluminium grillpan, welke licht en gemakkelijk in gebruik is. Of ga voor een exemplaar zonder antiaanbaklaag voor grillstrepen van het hoogste niveau.

Braden en stoven

Grote stukken vlees of gevogelte kun je het beste braden. Schroei de buitenkant van het ingrediënt eerst op hoge temperatuur dicht, en laat het vervolgens op lage temperatuur langdurig doorgaren. Met stoven bereid je vis, vlees of groenten in een klein laagje vocht, zoals bouillon of wijn, op laag vuur. Bij zowel braden als stoven is het belangrijk het deksel op de pan te houden.

Handig: braden en stoven kan in dezelfde pan. Een braadpan is meestal van gietijzer gemaakt en is daardoor zwaarder dan andere pannen. Braadpannen komen in allerlei soorten en maten: kies voor een pompoenvormig exemplaar van Staub of ga voor een kleurrijke pan van Le Creuset om de keuken wat op te vrolijken.

Koken en stomen

Het koken van ingrediënten in water is ons natuurlijk wel bekend. Maar wist je dat bij het stomen van eten de natuurlijke vitaminen en mineralen van het ingrediënt beter behouden blijven? Je kunt groenten en vis eenvoudig stomen door een stoominzet op je gewone kookpan te plaatsen.

Een speciaal exemplaar

Naast de bovengenoemde pannen vind je bij de Bijenkorf een ruim assortiment aan pannen die nét even anders zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een oer Hollandse poffertjespan, een vispan of een Tajine voor de heerlijkste Marokkaanse gerechten.

Daarnaast stappen steeds meer huishoudens over van gas op inductie. Niet alle pannen zijn geschikt om te gebruiken op een inductieplaat. Bekijk bij het kopen van een nieuwe pan altijd de logo's op de onderzijde van de pan. Hier vind je de verschillende warmtebronnen waarvoor de pan geschikt is.

Ontdek meer Keukeninspiratie

Van inspirerende woonstijlen tot het beste interieuradvies en originele recepten Lees meer