De juiste pan per bereidingswijze
Eten & Drinken
04
MEI '20

De juiste pan per bereidingswijze

In de keuken kun je oneindig veel doen: bakken, koken, braden, wokken, smoren, grillen, stoven en nog veel meer. Bij elke techniek hoort een andere pan. Lees hier onze tips en tricks en ontdek welke pan je het best kan gebruiken voor het lekkerste resultaat. Binnenkort kook jij de sterren van de hemel!

Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Bakken en grillen

Bakken is waarschijnlijk de meestgebruikte kooktechniek. Hiervoor gebruik je het best een koekenpan. Bij het kiezen van dit soort pannen is het belangrijk om te letten op het materiaal waaruit de pan gemaakt is. Voor het bereiden van magere vissoorten, gevogelte en andere eiwitrijke producten ga je beste voor een pan van aluminium met een antibaklaag. Vette vissoorten bak je net zoals rund-en varkensvlees in een gietijzeren pan.

Groenten worden heel vaak gegrild, omdat dit een unieke smaak geeft én het ook nog eens mooi oogt. Karakteristieke grillstrepen van het hoogste niveau bereik je met een grilpan zonder antiaanbaklaag. Wil je liever een grillpan die licht en makkelijk is in gebruik? Kies dan voor een aluminium grillpan.

Bekijk al onze koekenpannen

4 van 12 artikelen gezien


Braden en stoven

Als je van plan bent om grote stuken vlees of gevogelte te gaan bereiden, begin je bij het dichtschroeien van de buitenkant. Dit doe je op een hoge temperatuur om vervolgens het vlees op een lage temperatuur langdurig te laten garen. Met stoven bereid je vlees, groenten of vis in een kleine laag vocht. Dit kan bouillon of wijn zijn. Tip: Doe dit altijd op een laag vuur! Ook is het belangrijk dat je bij zowel braden als stoven een deksel op je pan houdt.

Welke pan gebruik je nu voor stoven en braden? Dat doe je in dezelfde pan. Een braadpan is meestal van gietijzer en is daardoor zwaarder dan andere pannen. Deze pannen komen in allerei kleuren en stijlen zoals een pompoenvormig exemplaar van Staub of een kleurrijke braadpan van Le Creuset om de keuken wat op te vrolijken.

Koken en stomen

Iedereen kookt natuurlijk zijn ingrediënten wel eens in water. Maar wist je dat bij het stomen van eten, de natuurlijke mineralen en vitaminen beter behouden blijven? Je kunt groenten en vis eenvoudig stomen door een stoominzet op je eigen kookpan te plaatsen.

Ben je op zoek naar een nieuwe pannenset?

4 van 12 artikelen gezien


Een speciaal exemplaar

Daarnaast stappen steeds meer huishoudens over van gas op inductie. Niet alle pannen zijn echter geschikt om te gebruiken op een inductieplaat. Bekijk bij het kopen van een nieuwe pan altijd de productspecificaties, waarin de geschikte warmtebronnen staan aangegeven.

Naast de pannen die hierboven al genoemd werden, heb je bij de Bijenkorf nog een hele selectie aan speciale pannen. Denk hierbij aan een poffertjespan voor op je zondagse brunch of een vispan voor wanneer je de cuisson van je vis naar een niveau wil tillen. Zin om je eens te verdiepen in de Marokkaanse keuken? Maak dan zeker eens een heerlijk, kruidig gerecht klaar met een Tajine. Smakelijk!

Koken op inductie

4 van 12 artikelen gezien


Lees meer