Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Gevelaanzicht de Bijenkorf Rotterdam in ere hersteld

11 April 2019

Naar ontwerp van Marcel Breuer

De Bijenkorf van architect Marcel Breuer (1902-1981) is een ijkpunt in Rotterdam. In maart 1957 opende het filiaal zijn deuren en het staat inmiddels op de Top100 monumentenlijst. De oorspronkelijke verlichting in de ramen is in ere hersteld, evenals de verlichting in de loggia’s en de belichting van de vlaggen. Daarnaast is ook de zonwering teruggebracht zoals Breuer deze ontworpen heeft.

Vincent Sturkenboom, Creatief Directeur de Bijenkorf: “De Bijenkorf Rotterdam heeft de afgelopen jaren al een mooie transformatie doorgaan. De eerste etage en de parterre zijn helemaal af en in de kelder zijn we ook gestart met de vernieuwingen. De historische gevel is een belangrijk onderdeel en het eerste wat men ziet. De verlichting van het pand in het donker en de zonwering overdag is precies weer zoals Breuer het voor ogen had.”

Een bijdrage aan de stad
Zowel de blauwe zonwering als de verlichting in de kleinere ramen, loggia’s en vlaggenmasten zijn geheel teruggebracht in oude stijl. Vorig jaar is kunstwerk Gabo al volledig hersteld. Het in ere herstellen van het gevelaanzicht is een bijdrage van de Bijenkorf aan de herinrichting van de Coolsingel.

Het gebouw van Breuer verving het in 1930 gebouwde pand ontworpen door Dudok dat gebombardeerd werd in de Tweede Wereldoorlog. Breuer was de eerste internationaal bekende architect die in de late jaren ‘50 drie gebouwen in Nederland ontwierp. De buitenkant van de Bijenkorf Rotterdam wordt gekenmerkt door levendige patronen van travertijn tegels en rechthoekige raamopeningen. Het interieur past hierbij, zo wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren en eerlijke materialen als ruwe betonnen kolommen.

Vernieuwde afdeling damesmode
Op de onlangs vernieuwde afdeling damesmode van bijna 3800 vierkante meter komt de stijl van Breuer duidelijk naar voren door het gebruik van rechte lijnen en de authentieke pilaren die zichtbaar zijn over de hele afdeling. Een ander opvallend aspect is de herintroductie van daglicht op de afdeling.