• Home
  • arrow-small__rightVANS

VANS

Vans is één van de meest verkochte schoenmerken ter wereld. Het Californische merk, ontstaan in 1966, heeft zijn roots in de skate- en surfwereld. De collectie bestaat uit klassiekers zoals de Old School, Sk8-Hi, Classic instapper, Era en Authentic sneaker. Maar ook voor praktische rugtassen en branded T-shirts of petten kan je bij Vans terecht.

44 artikelen
  • Dames
  • Heren
  • Kinderen
Filter & sorteer
44 artikelen
44 van 44 gezien

Vans is één van de meest verkochte schoenmerken ter wereld. Het Californische merk, ontstaan in 1966, heeft zijn roots in de skate- en surfwereld. De collectie bestaat uit klassiekers zoals de Old School, Sk8-Hi, Classic instapper, Era en Authentic sneaker. Maar ook voor praktische rugtassen en branded T-shirts of petten kan je bij Vans terecht.

Vans bij de Bijenkorf

Wie is er niet bekend met de sneakermodellen van Vans? De Old School, Sk8-Hi, Classic instapper, Era en Authentic sneaker domineren jaar in jaar uit het straatbeeld. Het merk is onlosmakelijk verbonden met de streetwear cultuur. Ooit begonnen als een merk voor skaters, maar vandaag de dag loopt iedereen er mee weg. Van celebrities en fashionista’s tot aan casual moeders en vaders, tieners en kleuters: Vans heeft een grote achterban. Dit is best een indrukwekkende prestatie voor een merk dat pas bestaat sinds de jaren 70 en slechts 5 iconische sneakermodellen heeft. Converse is bijvoorbeeld al twee keer zo oud en Nike minstens 10 keer zo groot. Dus wat is het geheim achter dit iconische sneakermerk?

Vans: hoe het allemaal begon

In 1966 openden de broers Jim en Paul van Dorren de Van Dorren Rubber Company in Californië. De fabriek was uniek voor meerdere redenen. De schoenen werden ter plaatse gemaakt en direct verkocht aan het publiek. Maar ook met de sneakers was iets speciaals aan de hand. De zolen waren namelijk twee keer zo dik als de zolen van andere sneakermerken in die tijd. In eerste instantie was de #44, nu bekend als de Authentic sneaker, bedoeld als dekschoenen. Dankzij de verbeterde stabiliteit en grip van de dikke zool, werden de sneakers al snel opgepikt door skaters.

Een sneakermerk voor skaters

In de jaren 70 werd skaten een populair fenomeen. Vans herkende al vroeg reizende sterren als Stacy Peralta, Tony Alva en Jerry Valdez en besloot de skaters te sponsoren. Deze jongens groeiden uit tot legendes van de skatesport, uiteraard met een paar Vans aan hun voeten. In samenwerking met Peralta en Alva bracht Vans de Era op de markt. Dankzij de extra enkelbescherming die deze sneaker biedt, werd het al snel de favoriete schoen van menig skater. Een jaar later werd de Old-Skool gelanceerd: de eerste schoen met de iconische Vans logo streep. De lancering van de Sk8-hi volgde in 1978.

De Classic instapper met het checkboard patroon

1982 was het jaar dat de schijnwerpers gericht waren op de Classic instapper met het geblokte patroon. De schoen werd gedragen door de fictionele surf dude Jeff Spiccoli gespeeld door Sean Penn in ‘Fast Times at Ridgemont High’. Als gevolg hiervan ontpopte de geblokte Classic instapper zich tot een ware rage. Het geblokte schaakbord patroon van de schoen was geïnspireerd op de manier waarop vele Vans dragers de middenzool van hun Vans customizeden.

De wedergeboorte van Vans

In de jaren 90 was skaten populairder dan ooit en Vans liftte mee op de populariteit van sport. In de jaren 2000 ging het echter bergafwaarts met het merk. Jonge sneakermerken als DC en Osiris kwamen om de hoek kijken en lanceerden chunky high-tech stijlen. Vans probeerde mee te gaan met de tijdsgeest, maar sloeg de plank volledig mis. De nieuwe modellen waren afgezaagd en compleet over-de-top. In 2003 gooide Vans het roer om en greep het merk terug op hun eigen geschiedenis. Het merk stak 5 klassiekers: de Old School, Sk8-Hi, Classic instapper, Era en Authentic sneaker in een nieuw jasje. Dit besluit heeft Vans gered van de ondergang. In een tijd waar nostalgie en authenticiteit een steeds belangrijkere rol ging spelen werden de retro Vans modellen warm ontvangen. Vandaag de dag weet je dat je voor een paar authentieke sneakers bij Vans terecht kan!